Artykuł
23 kwietnia 2023 r. podczas AgroTargów Komisja Konkursowa w składzie:
- Monika Piotrowska
- Justyna Wawer
- Marcin Smug
- Grażyna Foedke
- Anna Fręś
Dokonała rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego „Najsmaczniejsza Potrawa Regionalna w nowoczesnej odsłonie” organizowanego w ramach projektu współpracy „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” realizowanego przez Czarnkowsko-Trzcianecką Lokalną Grupę Działania.
W odpowiedzi na ogłoszenie konkursowe propozycje dań/deserów zgłosiło się 13 uczestników w dwóch kategoriach konkursowych, wśród których komisja zgodnie z regulaminem konkursu wyłoniła następujących laureatów:
W KATEGORII DANIE GŁÓWNE:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębina” w Mężyku
„Pierogi Gajowego”
II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionce
„Królik w śmietanie”
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Romanowie Dolnym
„Zraz na marchewkowym polu”
Wyróżnienie
Koło Gospodyń Wiejskich w Gulczu „Guleckie Szprychy”
„Bitki z dzika z grzybami, kaszą i buraczkami”
W KATEGORII DESER:
I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionce
„Sernik z polewami”
II miejsce
Stowarzyszenie Towarzystwo Przyjaciół Wsi Rychlik
„Drożdżowa muffinka”
III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębina” w Mężyku
„Babka gotowana”
Wyróżnienie
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi „Gosposie znad stawu”
„Szarlotka w nowej odsłonie”