Artykuł
Projekt współpracy "SMAK"- wizyta studyjna w Sandomierzu
W ramach projektu współpracy „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” (SMAK) realizowanego razem ze Stowarzyszeniem „Wielkopolska Wschodnia”, Stowarzyszeniem „Solidarni w Partnerstwie” oraz LGD Kraina Trzech Rzek zorganizowano wspólny wyjazd studyjny na Ziemie Sandomierskie dla przedstawicielek Kół Gospodyń Wielskich z terenów partnerskich LGD.
Przybywając na teren Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego uczestniczki wizyty studyjnej zostały powitane przez Panią Alicję Stępień- Założycielkę i Prezeskę Stowarzyszenia "Sandomierski Szlak Jabłkowy ", a następnie udały się do urokliwego, historycznego dworku w Kotowej Woli (tzw. „Resztówka” ) z XVIII wieku. W 2019 roku podjęto trudy nadania temu miejscu nowego wymiaru. Pasja, zaangażowanie, chęć działania, a także współpraca z wieloma podmiotami owocuje przywracaniem dawnej świetności budynku. Pan Stanisław Baska – Prezes Fundacji Fundusz Lokalny SMK z wielkim zamiłowaniem opowiedział o historii dworku (w tym o obecnych losach odbudowy Resztówki), który już w 2024 roku będzie obchodził swoje 250-lecie istnienia. Podczas spotkania, uczestniczki wyjazdu studyjnego wymieniły się dobrymi praktykami z obecnymi przedstawicielkami i członkiniami KGW Zbydniów oraz Koła Gospodyń Wiejskich Kotowa Wola. Ponadto poznały ofertę Zaleszańskiego Uniwersytetu Ludowego- Resztówka. Dzięki inspirującemu spotkaniu obie strony miały możliwość wymienić się doświadczeniami, zdobyć pewną wiedzę, ale również zawrzeć znajomości, które mogą zaowocować w przyszłości.Pierwszy, intensywny dzień pobytu na Ziemi Sandomierskiej zakończył się przy ognisku oraz opowieściach Pana Marka Bażanta Retmana- przedstawiciela grupy „Napędzani Wisłą”.
Kolejny dzień rozpoczęliśmy od zapoznania się z działalnością INKUBATORA Przetwórczego w Dwikozach, gdzie uczestniczki wizyty studyjnej miały okazję samodzielnie wytłoczyć sok jabłkowy z świeżych owoców oraz poznać działania Fundacji Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości. Ponadto nasze uczestniczki zostały zapoznane z genezą, ideą utworzenia Inkubatora, który powstał w partnerstwie z samorządem lokalnym, a także formami korzystania z inkubatora przez potencjalnych użytkowników oraz zasadami promocji usług i wyrobów. Kolejnym punktem wizyty studyjnej była lokalna Winnica Sandomierska Marcelego Małkiewicza w Górach Wysokich, gdzie przedstawicielki naszych KGW dzięki licznym opowieściom właściciela winnicy poznały proces produkcji wina, a także spróbowały regionalnych win tworzonych w zwiedzanej winnicy. Następnie odwiedziły wyjątkowe „Miejsce z duszą”- Stary Młyn nad Młynówą, w którym Pani Alicja Krawczyk przedstawiła historię młyna oraz działania, które są w nim teraz wykonywane. Przeprowadziła również inspirujące warsztaty florystyczne z tworzenia kwiatów z bibuły. Po spotkaniu w Starym Młynie uczestniczki wyjazdu studyjnego spotkały się z Kołem Gospodyń Wiejskich Sośniczany i wysłuchały przykłady ich dobrych praktyk.
Ostatnim punktem była kolacja wegańska oraz wspólne śpiewy w domu Anny i Jacka Przybyszów, gdzie przy prelekcji dotyczącej wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych, uczestniczki wizyty studyjnej zyskały nowe spojrzenie na swoje zdrowie, samopoczucie, a także aktywność fizyczną. W tym magicznym miejscu zostały poczęstowane lekką, zdrową kolacją, „osłodzone” owocowym deserem, ale przede wszystkim zarażone energią Pani Ani i jej męża, którzy przy współpracy z sąsiadami, KGW z Zajeziorza i grupą śpiewaczą „Przelaski” zapoczątkowali nawyki spożywania soków z darów natury wśród najmłodszych mieszkańców Ziemi Sandomierskiej.
Trzeci i ostatni już dzień wizyty studyjnej rozpoczęto od zwiedzania urokliwego Sandomierza położonego na Siedmiu Wzgórzach. Po zwiedzaniu miasta odwiedzono Izbę Tradycji Ogrodniczej w gminie Obrazów, która jest również siedzibą Stowarzyszenia "Sandomierski Szlak Jabłkowy". Tam wysłuchaliśmy wykładu Alicji Stępień na temat genezy powstania i funkcjonowania turystycznej trasy "SSJ", dziedzictwa kulturowego województwa świętokrzyskiego jako elementu rozwoju obszarów wiejskich, a także sieciowania podmiotów działających na tym obszarze. Wyjazd studyjny zakończono pysznym, regionalnym obiadem w obiekcie agroturystycznym "Wojtasówka” Haliny Wojtas, która również podzieliła się z nami swoimi doświadczeniami dotyczącymi tworzenia tego obiektu.
Wizyta studyjna realizowana w ramach projektu współpracy pt. "Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych" (SMAK") w partnerstwie Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania LGD Kraina Trzech Rzek Stowarzyszenie "Solidarni w Partnerstwie" Stowarzyszenie "Wielkopolska Wschodnia" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach poddziałania 19.3 objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Poniżej fotorelacja z wyjazdu (autor zdjęć: Ilona Ciok)