Artykuł
W dniach 11-12 marca 2022 roku w ramach projektu współpracy pn. "Kulinarno-owocowa promocja regionu" odbyło się szkolenie "Praktyczne rozwiązania dotyczące współpracy - sieciowania podmiotów na szlaku turystycznym, owocowym- Sandomierskim Szlaku Jabłkowym". W szkoleniu wzięli udział lokalni sadownicy oraz przedstawiciele branży gastronomicznej.
11 marca 2022 r. prowadząca Pani Alicja Stępień przeprowadziła rozpoznanie, a także analizę oczekiwań grupy szkoleniowej. Następnie przedstawiła genezę powstania "Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego". Zaprezentowano również aktualną ofertę turystyczną "Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego" oraz spoty filmowe promujące szlak jabłkowy.
Następnego dnia dyskutowano o tym co daje sieciowanie, współpraca, a także omówiono dobre i złe strony sieciowania, współpracy. Przedstawiono również praktyczne rozwiązania związane z sieciowaniem podmiotów na "Sandomierskim Szlaku Jabłkowym". Pan Stanisław Baska przedstawił doświadczenia oraz wyzwania wynikające ze współpracy różnych podmiotów na przykładzie "Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego". Uczestnikom szkolenia przekazano praktyczne wskazówki przydatne przy tworzeniu sieciowego produktu turystyki wiejskiej. Omówiono oraz przedstawiono funkcjonowanie marketingu turystycznego obszarów wiejskich na "Sandomierskim Szlaku Jablkowym". Następnie uczestnicy wzięli udział w ćwiczeniach pod czujnym okiem trenera oraz wspólnie opracowywali "mapy współpracy", zastanawiając się przy tym od czego należy zacząć, jaką drogą zmierzać oraz dokąd. Spotkanie zakończono krótkim podsumowaniem oraz przedstawieniem wniosków.